Valitse sivu
Valon lisääntyessä on oikea aika aloittaa taimien esikasvatus. Kasvatus on mahdollista aloittaa myös aikaisemmin keväällä, mutta silloin taimet tarvitsevat lisävaloa kasvilampuista. Esikasvatus nopeuttaa hyötykasvien satoa ja mahdollistaa esimerkiksi erikoisempien kesäkukkien kasvattamisen. Kylvöastiana voi käyttää joko turveruukkuja, esikasvatusruukkuja tai pienoiskasvihuonetta. Kylvöastian voi tehdä myös itse puhtaasta astiasta (esim. Jogurtti- ja viilipurkki), jonka pohja on rei’itetty. Laita itsetehtyjen purkkien alle vielä astia, johon ylimääräinen vesi pääsee valumaan. Tässä jutussa olemme käyttäneet Pluggboxin pienoiskasvihuonetta, johon pystyy istuttamaan jopa 49 taimea ja se on uudelleenkäytettävä.
1. Täytä kylvöastia taimimullalla.
2. Kaada päälle vettä niin, että pohjakaukalo täyttyy ja anna vaikuttaa noin 10 minuuttia. Kaada ylimääräinen vesi pois. 3. Tee multaan pienet kolot siemeniä varten. Pluggboxin avulla se onnistuu, kun kääntää kannen ylösalaisin ja painaa sen multaan.
4. Kylvä siemenet siemenpussien ohjeiden mukaan koloihin. Suurin osa siemenistä itää valossa, joten tällöin niitä ei tarvitse peittää mullalla. 5. Laita kansi/rei’itetty muovikelmu paikoilleen niin, että ilma pääsee kiertämään ja laita astia valoisaan ja viileään paikkaan (huomioi kuitenkin, että jotkut siemenet itävät pimeässä).
Kastele pintakuivaa multaa suihkepullolla. Nopeimmat siemenet itävät jo muutamassa päivässä. Kun siemenet ovat itäneet, ota kansi pois. Monet taimet hyötyvät karaistamisesta, eli loppukeväästä taimia voi käyttää päivällä ulkona ja kylmiksi öiksi otetaan takaisin sisällä. Istuta taimet lopulliseen kasvupaikkaan kesällä, kun lämpötila on noussut tarpeeksi. Meiltä K-Raudasta löydät pienoiskasvihuoneet, esikasvatusruukut ja muut tarvittavat tuotteet taimien esikasvatukseen:Esikasvatus ja taimienkasvatus tarvikkeet

Lisäksi Youtubesta löytyy vielä K-Raudan ja Nelsonin esikasvatuskoulu: