Valitse sivu

Tarina alkoi 1998; Kesko haki kauppiaita Tukolta ostettuihin Rautia-rautakauppoihin. Muutaman sattuman ja tulevan kollegan tarinoiden jälkeen irtisanouduimme pankista keväällä 98. Otimme lainan, jonka suuruus vei yöunet pitkäksi aikaa ja ostimme Varastotiellä Rovaniemellä pitkään toimineen Rautian.

Myimme talomme Kempeleestä, panttasimme koko omaisuutemme ja hyppäsimme meille lähes tuntemattomaan maailmaan. Lapset eivät olleet vielä koulussa, mikä vähän helpotti päätöstä. Haikeutta, surua, toivoa, pelkoa, jännitystä – koko tunneskaala oli käytössä, kun siirryimme kimpsuinemme Rovaniemelle. Paikkakunta oli vieras, emme tunteneet ketään eikä asunnon löytäminenkään oikein onnistunut. Jälkikäteen olemme oikeasti tajunneet, kuinka iso päätös se oli. Epäonnistumisen mahdollisuutta emme juurikaan miettineet, mikä oli ehkä hyvä asia. Paineita normaali arjen järjestämisessä sekä kaiken uuden omaksumisessa oli ihan tarpeeksi.

Kauhun tunteita tuli ensimmäisten vuosien aikana lähes viikottain. Silloin liki oli lähes 20000 tuotetta varastossa, joista suurin osa oli tuotteita, joita emme olleet aikaisemmin edes nähneet. Päivämme sisälsi opettelua tuotteista, varaston hallinnasta, asiakkuuksista, kausivaihteluista yms. Sen lisäksi olimme kumpikin ensimäistä kertaa työnantajia, vastuullamme oli myös 12 työntekijän työpaikka ja elanto. Nurkan takana vaani mahdollisuus siitä, että Kesko katsoisi K-raudan riittävän Rovaniemelle ja lopettaisi pienen Rautiamme. Paperin pyöritys ja rahan käsittely ja hallinta olivat meille tuttua, mutta pelkästään niillä ei kauppaa pyöritetä. Onneksi meillä oli silloin ( kuten nytkin) asiantunteva ja henkilökunta, joka hoiti oman osansa hienosti.

Vuonna 2002 neuvottelimme Keskon kanssa K-raudan ostamisesta. Edeltäjämme oli ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle. Neuvotteluissa onnistuminen oli meille tärkeää, koska tiesimme, että samalla suunniteltiin K-rautaan laajennusta. Tällöin Rautian kohtalo olisi ollut selvä ja työntekijämme olisivat jääneet tyhjän päälle. Itse olisimme todennäköisesti saaneet uuden kauppapaikan muualta Suomesta. Halusimme kuitenkin asua Rovaniemellä ja työntekijämme eivät olisi ansainneet sellaista tulevaisuutta. Sopimukseen päästiin ja yhdistimme liikkeet yhdeksi suuremmaksi ja nykyaikaisemmaksi kodin remontoinnin ja rakentamisen tavarataloksi. Työntekijämme seurasivat K-rautaan ja kahden erilaisen yrityskulttuurin yhdistäminen alkoi. K-rauta ja Rautia olivat olleet pahimmat kilpailijat ja nyt tehtiin töitä rintarinnan. Vieläkin meillä on muutamia ”vanhoja rautialaisia” rivissä. Työntekijöiden sulautuminen uuteen tilanteeseen on mielestämme onnistunut hyvin, koska tänä päivänä pitää oikein miettiä, kuka on tullut mistäkin.

Vuonna 2008 teimme liikkeeseen laajennuksen. Käyttöön otettiin tontin koko rakennusoikeus ja liikkeen pinta-alaksi tuli 5300 m2. Katettuja varastoja saatiin 4200m2, joten yhteensä katettua tilaa on 9500m2.

Nyt 20 vuoden jälkeen aika tuntuu lentäneen kuin siivillä. Vastahan me…ja nyt jo lähellä eläkeikää! Paljon on vettä Kemijoessa virrannut ja monta on rakennusprojektia palveltu. Monta on kesälomittajaa ja työntekijää tullut ja lähtenyt. Monta työkaveria on siirtynyt eläkkeelle, joitakin on siirtynyt jo autuammille maille. Vaihtuvuus on ollut pientä ja olemme onnellisia, että olemme saaneet pitää ammattilaiset talossa. Tiukkoina aikoina olisi ollut järkevää lomauttaa työntekijöitä, mutta otimme päämääräksemme välttää Yt-neuvotteluja mahdollisimman pitkään. Onneksemme neuvottelut on vältetty ja olemme menneet yhdessä läpi ne vaikeatkin ajat.

Maailma on paljon muuttunut näiden 20-vuoden aikana – myös kaupanalalla. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Onko jatkossa kivijalkakauppoja, miten nettikauppa etenee ja mikä on näiden kahden keskinäinen toimintamalli. Tarinamme jatkuu yhtä kiireellisinä ja työntäyteisinä kuin 20 v. sitten. Ja uusia asioitakin tulee säännöllisesti, mutta tänään voimme sanoa jo, että pankissa emme osaisi tehdä enää mitään. Olemme rautakauppiaita ja sen homman osaamme.